Onnistunut tapaus

Keski-Uudenmaan Sukeltajien Pelisääntöuinnit

Jokavuotinen pelisääntötilaisuus ei yleensä ole ollut yleisömenestys. Koulutuksissa olemme kuulleet, miten muillakin seuroilla osallistumisprosentti on ollut pieni. Ihmettelimme aina syytä tähän. Monen vuoden huonot osanotot tuottivat vihdoin tulosta, kun keksimme jotain aivan uutta.

Keski-Uudenmaan Sukeltajien toiminnassa on mukana yli sata lasta ja nuorta.

Meillä pyörii yhteensä yhdeksän eri ryhmää joissa on eri-ikäistä porukkaa aina 3-vuotiaasta 19-vuotiaisiin nuoriin.

Kaikkien ryhmien harjoitukset ovat sunnuntai-iltaisin kello 18.00–22.00, eli sinä aikana kun halli on muulta uimakansalta suljettu.

Olemme ottaneet tehokkaasti käyttöön hallin kaikki altaat ja lentävällä vaihdolla ryhmät vaihtavat sukellusvuoroaan.

Kesän jälkeen ennen ensimmäisiä harjoituksia järjestämme pelisääntö- ja infotilaisuuden kaikille toiminnassa mukana oleville lasten ja nuorten vanhemmille.

Porukkaa on vuosien ajan toivottu osallistuvan enemmän, ja heitä on yritetty houkutella paikalle muuttamalla tilaisuuden aikaa, paikkaa tai infon sisältöä.

Menestys on kuitenkin ollut vaihtelevaa; yhtenä vuonna kävi niin, että paikalle eksyi vain yksi vanhempi.

Viime vuonna saimme vihdoin kerättyä tilaisuuteen sankoin joukoin väkeä, koska järjestimme sunnuntai-illaksi ”minitapahtuman” Pelisääntöuinnit.

Perhekeskeisyys osallistujamäärien nostattajana

Pelisääntöuinteihin olivat tervetulleita kaikki toiminnassa mukana olevat lapset ja nuoret, heidän vanhempansa ja sisaruksensa.

Kokoonnuimme ensin uimahallin alakertaan, jossa oli oma tila vanhemmille sekä kaikille ikäryhmille.

Vanhemmat saivat infon tulevasta kaudesta ja laativat yhteiset pelisäännöt. Junnut laativat omat pelisääntönsä ohjaajien kanssa, ja saivat samalla liikkuen ja leikkien tutustua toisiinsa.

Tämän jälkeen kaikki perheet saivat vapaasti mennä uimaan sukellusvuorollamme. Ohjattuja harjoituksia ei sinä iltana ollut, mutta ohjaajat olivat mukana altaalla ja heiltä sai samalla kysellä tulevaan kauteen liittyviä asioita.

Perhekeskeisyys, joka on toiminnassamme tärkeä arvo, toteutui tapahtumassa hyvin. Lapset saivat näyttää snorkkelisukellustaitojaan vanhemmilleen ja toisaalta vanhemmat saivat tutusta lapsen harrastusympäristöön ja ohjaajiin.

Tänä vuonna aiomme järjestää saman tapahtuman uudelleen vieläkin parempana!

Olemme kutsuneet Pelisääntöuinteihin ESLUn Sari Sivosen puhumaan lasten ja nuorten liikunnasta sekä alustamaan pelisääntökeskustelun.

Yritämme näin saada vielä paremman osanoton toivottavasti perinteeksi muodostuviin uinteihin.

Teksti: Anu Kärkkäinen
Kuvat: Veli-Matti Korppi-Tommola